Strona główna
=> Puchacz
=> Puszczyk
=> Włochatka
=> Pójdźka
=> Płomykówka
=> Sóweczka
=> Syczek
=> Sowa błotna
=> Puszczyk uralski
=> Uszatka
Kontakt
 

Uszatka







Uszatka  Asio otus

Zamieszkuje:
lasy wszelkiego typu, pola, cmentarze, ogrody, gęsto obsadzone parki.

długość: 35 cm
masa: 300 g
rozpiętość skrzydeł: 90 cm

Wydawane dźwięki: "hu hu", "humb wumb", "gwiujo", w locie klaszcze skrzydłami.


Pożywienie: gryzonie (myszy), ptaki (głównie wróble), żaby, owady, ryjówki, nietoperze.

Jaja: białe, prawie kuliste, lekko błyszczące.

Zwykle odbywa jeden jęg w roku, ale w tzw. mysich latach może odbyć dwa. Od marca do czerwca. Jaja wysiaduje samica przez 27 dni. Pisklęta przebywają w gnieździe ok 4 tygodni.

Jest aktywna tylko nocą.

Ptak osiadły, koczujący lub wędrujący zależnie od temperatury w ziemie i obfitości myszy. 
Część ptaków odlatuje w październiku i listopadzie na zimowiska.



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Dzisiaj stronę odwiedziło już 3 odwiedzający (15 wejścia) tutaj!
=> Chcesz darmową stronę ? Kliknij tutaj! <=
Srebrny księżyc już na niebie krąg zatacza. Gwiazdki radośnie rozbłysły. Czas już spać dzieci! Choć czas tak szybko leci. Blask nieba, jeśli trzeba, ukołysze Was do snu. I marzenia wszystkie w snach spełnią się. Przepędzając myśli złe... ~Kasia P.