Strona główna
=> Puchacz
=> Puszczyk
=> Włochatka
=> Pójdźka
=> Płomykówka
=> Sóweczka
=> Syczek
=> Sowa błotna
=> Puszczyk uralski
=> Uszatka
Kontakt
 

Sowa błotna



Sowa błotna  Asio flammeus

Zamieszkuje:
podmokłe tereny, wilgotne łąki, bagna, wrzosowiska, łachy rzeczne, zarośla tundrowe, polany leśne.

długość: 37 cm (trochę większa od gołębia)

Wydawane dźwięki: "kew kew", "bububu", w locie klaszcze skrzydłami.

Pożywienie: głównie gryzonie, także żaby, owady, czasem ptaki.

Jaja: białe

Sowa błotna, w odróżnieniu od innych sów, buduje niewielkie gniazda.
Jeden lęg w roku. Od końca kwietnia do czerwca. Samica wysiaduje jaja 24- 29 dni. Pisklęta przebywają w gnieździe tylko ok 17 dni, póżniej ukrywają się w pobliżu gniazda, gdzie długo karmią je rodzice.

Polują głównie wieczorem i o zmierzchu, niekiedy także w ciągu dnia. 

We wrześniu i październiku część populacji wędruje na zimowiska w krajach śródziemnomorskich, skąd powraca w marcu i kwietniu.



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Dzisiaj stronę odwiedziło już 3 odwiedzający (11 wejścia) tutaj!
=> Chcesz darmową stronę ? Kliknij tutaj! <=
Srebrny księżyc już na niebie krąg zatacza. Gwiazdki radośnie rozbłysły. Czas już spać dzieci! Choć czas tak szybko leci. Blask nieba, jeśli trzeba, ukołysze Was do snu. I marzenia wszystkie w snach spełnią się. Przepędzając myśli złe... ~Kasia P.