Strona główna
=> Puchacz
=> Puszczyk
=> Włochatka
=> Pójdźka
=> Płomykówka
=> Sóweczka
=> Syczek
=> Sowa błotna
=> Puszczyk uralski
=> Uszatka
Kontakt
 

Włochatka





    
 

Włochatka  Aegolius funereus

Zamieszkuje:
gęste lasy iglaste w górach, także na nizinach.

długość: 25 cm

Wydawane dźwięki: "bububu"


Pożywienie: gryzonie, owady, małe ptaki.

Jaja: białe, lekko błyszczące, podobne do mniejszych od nich jaj dzięcioła dużego.

Lęg jeden w roku. W końcu kwietnia i maju. Samica wysiaduje jaja 4 tygodnie. Pisklęta opuszczają gniazdo po 5 tygodniach.

Poluje późnym wieczorem i w nocy.

Ptak osiadły i koczujący. Włochatki gniazdujące w górach przelatują zimą ku dolinom.
 


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Dzisiaj stronę odwiedziło już 3 odwiedzający (9 wejścia) tutaj!
=> Chcesz darmową stronę ? Kliknij tutaj! <=
Srebrny księżyc już na niebie krąg zatacza. Gwiazdki radośnie rozbłysły. Czas już spać dzieci! Choć czas tak szybko leci. Blask nieba, jeśli trzeba, ukołysze Was do snu. I marzenia wszystkie w snach spełnią się. Przepędzając myśli złe... ~Kasia P.