Strona główna
=> Puchacz
=> Puszczyk
=> Włochatka
=> Pójdźka
=> Płomykówka
=> Sóweczka
=> Syczek
=> Sowa błotna
=> Puszczyk uralski
=> Uszatka
Kontakt
 

Puchacz

 





Puchacz  Bubo bubo

Występowanie:
dawniej mieszkaniec lasów starych, górskich, obecnie na skutek działalności człowieka spotykany rzadziej.

długość: 66-71 cm
masa: 2-2,5 kg
rozpiętość skrzydeł: 160-175 cm

Wydawane dźwięki: "buhu", "uhu", przestarszone kłapią dziobem.  

Pożywienie: czasem zające i myszołowy, głównie gryzonie, także żaby.

Jaja: białe, prawie kuliste, z chropowatą skorupką.

Lęg jeden w roku. W marcu i kwietniu. Samica wysiaduje jaja ok 35 dni. Pisklęta przebywają w gnieździe 5 tygodni a potem długo pozostają pod opieką rodziców.

Poluje głównie o zmierzchu i przed świtem, rzadziej w nocy.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Dzisiaj stronę odwiedziło już 3 odwiedzający (14 wejścia) tutaj!
=> Chcesz darmową stronę ? Kliknij tutaj! <=
Srebrny księżyc już na niebie krąg zatacza. Gwiazdki radośnie rozbłysły. Czas już spać dzieci! Choć czas tak szybko leci. Blask nieba, jeśli trzeba, ukołysze Was do snu. I marzenia wszystkie w snach spełnią się. Przepędzając myśli złe... ~Kasia P.