Strona główna
=> Puchacz
=> Puszczyk
=> Włochatka
=> Pójdźka
=> Płomykówka
=> Sóweczka
=> Syczek
=> Sowa błotna
=> Puszczyk uralski
=> Uszatka
Kontakt
 

Puszczyk uralski




Puszczyk uralski  Strix uralensis

Występowanie:
częsty na północy Europy, u nas gniazduje tylko lokalnie i jest rzadki. Zamieszkuje słabo zagospodarowane lasy nizinne i górskie, głównie mieszane, ze starymi drzewami gdzie może znaleźć przestronne dziuple.

długość: 60 cm (dużo większy od puszczyka)

Wydawane dźwięki: głębokie "hu hu hu", szczekające "hau hau", ochrypłe "chwee".

Pożywienie: gryzonie, drobne ssaki, żaby, owady, ptaki, czasem nawet wiewiórki i zające.

Jaja: białe, słabo błyszczące, chropowate.

Jeden lęg w roku, w kwietniu i maju. Samica wysiaduje jaja 27-29 dni. 
Pisklęta przebywają w gnieździe około 43 dni.

Polują o zmierzchu i nocą. Aktywne także w dzień.



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Dzisiaj stronę odwiedziło już 3 odwiedzający (8 wejścia) tutaj!
=> Chcesz darmową stronę ? Kliknij tutaj! <=
Srebrny księżyc już na niebie krąg zatacza. Gwiazdki radośnie rozbłysły. Czas już spać dzieci! Choć czas tak szybko leci. Blask nieba, jeśli trzeba, ukołysze Was do snu. I marzenia wszystkie w snach spełnią się. Przepędzając myśli złe... ~Kasia P.