Strona główna
=> Puchacz
=> Puszczyk
=> Włochatka
=> Pójdźka
=> Płomykówka
=> Sóweczka
=> Syczek
=> Sowa błotna
=> Puszczyk uralski
=> Uszatka
Kontakt
 

Puszczyk



     


Puszczyk  Strix aluco

Zamieszkuje:
lasy, parki, stare aleje itp.

długość: 40 cm
masa: 500 g
rozpiętość skrzydeł: 100 cm

Wydawane dźwięki: "kuwiit", "huhu huuuu", 


Pożywienie: gryzonie, drobne ssaki, ptaki do wielkości gołębia, żaby, ryby, dżdżownice, owady i ich larwy.

Resztki zdobyczy usuwa z żołądka w postaci wypluwek.

Jaja: białe, prawie kuliste, chropowate, podobne do mniejszych od nich jaj dzięcioła.

Lęg jeden w roku. W marcu, kwietniu. Samica wysiaduje jaja ok 4 tygodni. Pisklęta przebywają w gnieździe 4-5 tygodni.

Poluje nocą.

Najczęściej spotykana sowa w Polsce. 


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 


Dzisiaj stronę odwiedziło już 3 odwiedzający (17 wejścia) tutaj!
=> Chcesz darmową stronę ? Kliknij tutaj! <=
Srebrny księżyc już na niebie krąg zatacza. Gwiazdki radośnie rozbłysły. Czas już spać dzieci! Choć czas tak szybko leci. Blask nieba, jeśli trzeba, ukołysze Was do snu. I marzenia wszystkie w snach spełnią się. Przepędzając myśli złe... ~Kasia P.