Strona główna
=> Puchacz
=> Puszczyk
=> Włochatka
=> Pójdźka
=> Płomykówka
=> Sóweczka
=> Syczek
=> Sowa błotna
=> Puszczyk uralski
=> Uszatka
Kontakt
 

Syczek






 

Syczek  Otus scops

Zamieszkuje:
rzadkie lasy, ogrody, zadrzewienia, także w sąsiedztwie zabudowań miejskich.

długość: 19 cm (wielkości szpaka)

Wydawane dźwięki: "gju gju", "kliii".

Pożywienie: nocne owady, chrząszcze, ćmy, drobne gryzonie, zaskoczone w czasie snu ptaki.

Jaja: białe, z lekkim połyskiem, prawie kuliste.

Gniazduje od początku maja do połowy czerwca. Samica wysiaduje jaja ok 4 tygonie.

O zmierzchu wyrusza na polowanie.

Większość syczków odlatuje we wrześniu i październiku na zimowiska w południowej Europie i w Afryce, skąd powracają w kwietniu. 

Jest to ptak bardzo rzadki w Europie Środkowej.



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Dzisiaj stronę odwiedziło już 3 odwiedzający (15 wejścia) tutaj!
=> Chcesz darmową stronę ? Kliknij tutaj! <=
Srebrny księżyc już na niebie krąg zatacza. Gwiazdki radośnie rozbłysły. Czas już spać dzieci! Choć czas tak szybko leci. Blask nieba, jeśli trzeba, ukołysze Was do snu. I marzenia wszystkie w snach spełnią się. Przepędzając myśli złe... ~Kasia P.