Strona główna
=> Puchacz
=> Puszczyk
=> Włochatka
=> Pójdźka
=> Płomykówka
=> Sóweczka
=> Syczek
=> Sowa błotna
=> Puszczyk uralski
=> Uszatka
Kontakt
 

Sóweczka



  



Sóweczka  Glaucidium passeriunum

Zamieszkuje:
stare, górskie lasy iglaste.

długość: 17 cm
masa: 70 g 

Wydawane dźwięki: "kiu", "kitszik", w okresie godowym "djiib djiib"


Pożywienie: drobne gryzonie, większe owady, małe ptaki, nietoperze.

Jaja: białe, lekko podłużne

Na południu gniazduje w marcu, a na północy w końcu kwietnia lub maju.

Jest aktywna także w ciągu dnia i bardzo ruchliwa.



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Dzisiaj stronę odwiedziło już 3 odwiedzający (6 wejścia) tutaj!
=> Chcesz darmową stronę ? Kliknij tutaj! <=
Srebrny księżyc już na niebie krąg zatacza. Gwiazdki radośnie rozbłysły. Czas już spać dzieci! Choć czas tak szybko leci. Blask nieba, jeśli trzeba, ukołysze Was do snu. I marzenia wszystkie w snach spełnią się. Przepędzając myśli złe... ~Kasia P.