Strona główna
=> Puchacz
=> Puszczyk
=> Włochatka
=> Pójdźka
=> Płomykówka
=> Sóweczka
=> Syczek
=> Sowa błotna
=> Puszczyk uralski
=> Uszatka
Kontakt
Księga gości
Tapety z sowami
Linki
 

Pójdźka







Pójdźka  Athene noctua

Występowanie:
bardzo rzadka sowa, niegdyś była częstą mieszkanką otwartych terenów, sadów, parków, cmentarzy, starych alei, wsi, wież kościołów, cmentarzy.

długość: 22 cm (wielkości kosa)

Wydawane dźwięki: "guug guug", zaniepokojona "kiff kiff", krótszym niż u puszczyka "kuit" lub "kuwitt".
Podany poniżej link jest odnośnikiem do strony gdzie można usłyszeć odgłosy pójdźki, klikając na "nutkę":
www.ptaki.info/abc/ptak.php

Pożywienie: ćmy, duże owady, gryzonie, drobne ptaki, żaby, ropuchy, jaszczurki, dżdżownice, ślimaki.

Jaja: białe, lekko błyszczące, prawie kuliste.

Jeden lęg w roku. W końcu kwietnia i w maju. Samica wysiaduje jaja 4 tygodnie . Podobny czas pisklęta przebywają w gnieździe.

Poluje nie tylko w nocy, czasem także i w dzień.



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Dzisiaj stronę odwiedziło już 2 odwiedzający (65 wejścia) tutaj!
=> Chcesz darmową stronę ? Kliknij tutaj! <=
Srebrny księżyc już na niebie krąg zatacza. Gwiazdki radośnie rozbłysły. Czas już spać dzieci! Choć czas tak szybko leci. Blask nieba, jeśli trzeba, ukołysze Was do snu. I marzenia wszystkie w snach spełnią się. Przepędzając myśli złe... ~Kasia P.